Wat is kinderkinesitherapie
Zoek je professionele begeleiding om de ontwikkeling van je kind te stimuleren? Heeft je kind last van ademhalingsproblemen? Of is er sprake van gedrags- of leerproblemen? Dan kan behandeling van een kinderkinesist de juiste weg zijn.
Vind meteen een kinderkinesitherapeut
Of lees meer over:
Wat is kinderkinesitherapie?
Wat doet een kinderkinesist?
Werkwijze kinderkinesist
Kinderkine: voor wie?
Tarieven
Wat is kinderkinesitherapie?
Een kinderkinesist is gespecialiseerd in motorische, psychomotorische en respiratoire problemen bij baby’s en kinderen.
Kinderen ontwikkelen zich op allerlei vlakken door te spelen en bewegen. Soms kan er echter sprake zijn van een vertraagde motorische, mentale, sociale of emotionele ontwikkeling. Dan kan kinesitherapie een uitkomst bieden. Tijdens de kinesessies wordt je kind uitstekend begeleid om zo de ontwikkeling te bevorderen.
Ook als ouder word je betrokken bij de kinesessies. Zo kunnen jullie de oefeningen thuis verder zetten. Indien nodig, overlegt de kinesist met andere hulpverleners zoals de huisarts of het CLB. Op die manier krijgt je kind een kinesitherapietraject volledig op zijn of haar maat.
Wat doet een kinderkinesist?
Elke kinderkinesist heeft zo zijn of haar specialisatie. Tijdens kinderkinesitherapie kunnen afhankelijk van de klachten of specifieke behoeften van je kind verschillende therapievormen worden aangewend:
Bobath
Bobath wordt vooral toegepast bij kinderen met psychomotorische problemen. Het is een ideale kinesitherapievorm voor kinderen met een CP of NAH (niet-aangeboren hersenaandoening) of problemen op het niveau van het centraal zenuwstelsel.
Deze uiten zich vaak in de bewegingen van je kind. Is er sprake van spasticiteit, ataxie, hypertonie, hypotonie of dystonie? Dan is een vroege behandeling heel belangrijk om later spierverkortingen, orthopedische problemen en contracturen te voorkomen.
Tijdens Bobath-therapie wordt er gewerkt aan spierspanning en vlottere bewegingen. Ook een betere controle van de houding komt aan bod tijdens de kinesessies. Dankzij deze totaalaanpak wordt je kind optimaal geholpen.
Ontwikkelingsstimulatie
De ontwikkeling van kinderen verloopt volgens verschillende fases. In elke fase leert je zoon of dochter bepaalde vaardigheden ontwikkelen. Soms kan het echter zijn dat kinderen sommige vaardigheden op een latere leeftijd, of helemaal niet, ontwikkelen.
Via kinesitherapie worden de minder ontwikkelde vaardigheden via specifieke oefeningen gestimuleerd. Ontwikkelingsstimulatie helpt o.a. baby’s met een sterke voorkeurshouding of refluxproblemen, poepschuivers, huilbaby’s en kinderen met klompvoetjes.
Ademhalingstherapie
Ademhalingstherapie of respiratoire kinesitherapie bij kinderen pakt luchtwegproblemen met een overproductie van slijmen tot gevolg aan. Denk bijvoorbeeld aan astma, bronchitis, mucoviscidose, enz.
Tijdens de therapie wordt gebruikgemaakt van autogene drainage. Zo leert je kind op een bepaalde manier in- en uitademen om de longen en luchtwegen vrij te maken van overtollig slijm.
Voor baby’s zijn er speciale technieken op basis van thoraxaandrukkingen, neusspoeling en bouncing. Via deze technieken komen de slijmen bij je baby los en kunnen ze opgehoest worden.
Psychomotorische therapie
Psychomotorische kinesitherapie helpt zowel de basisvaardigheden van jonge kinderen ontwikkelen als enkele specifieke vaardigheden bij oudere kinderen.
Deze kinesitherapievorm focust op de samenhang van denken en handelen. Zo kan je o.a. bij een kinderkinesist terecht met klachten rond fijne en grove motoriek zoals balvaardigheden, evenwicht, coördinatie, schrijfmotoriek, ruimtelijk inzicht en concentratieproblemen. Of hulp voor dagelijkse activiteiten zoals eten, aankleden, veters strikken,…
Daarnaast kan een kinderkinesitherapeut ook de lateralisatie bij kinderen observeren en helpen ontwikkelen. Hierbij leert een kind een onderscheid maken tussen de linker- en rechterkant van het lichaam, en ontwikkelt het een voorkeurshand.
Voor de start van de therapie wordt eerst een gestandaardiseerde test afgenomen. Zo kan de psychomotorische therapie volledig op maat van je kind worden opgesteld.
Werkwijze kinderkinesist
Kinderkinesitherapie start meestal met een intakegesprek na doorverwijzing van een huisarts, kinderarts, het CLB of op eigen initiatief. Hier worden de klachten van je kind besproken. Indien nodig kan er meteen met therapie worden gestart.
Het is ook mogelijk dat er eerst verschillende testen worden afgenomen om een beter beeld te krijgen van de vaardigheden van je kind. Op basis hiervan kan een individueel begeleidingsplan worden opgesteld. Andere betrokken partijen zoals artsen of het CLB ontvangen hierover een verslag om een zo vlot mogelijke samenwerking te bekomen.
Daarna wordt de therapie gestart. Deze wordt op regelmatige tijdstippen geëvalueerd en indien nodig bijgestuurd. Zo ben je zeker dat je kind uitstekend begeleid wordt.
Kinderkine: voor wie?
Kinderkinesitherapie of pediatrische kinesitherapie richt zich specifiek op baby’s en kinderen tot 18 jaar. Er wordt gefocust op de motorische ontwikkeling, bewegingsklachten of houdingsaandoeningen, het trainen van de spieren, enz.
Enkele klachten waarmee je bij de kinderkine terechtkan, zijn:
- Problemen door vroeggeboorte
- Trage motorische ontwikkeling
- Een afgeplat hoofdje bij baby’s
- Neuromotorische aandoeningen
- Spierziektes
- Problemen met de luchtwegen of ademhalingsproblemen
- Schrijfmotoriek
- Gedragsproblemen
- Leerproblemen
- Obesitas
- Plas- en stoelgangsproblemen
- Verkorte spieren
- Breuken
- Lateralisatieproblemen
- …
Vind nu eenvoudig een kinderkinesist voor een specifieke klacht.
Tarieven
Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinderkinesist.
De meeste mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet. Neem voor meer informatie contact op met je ziekenfonds.
Vind meteen jouw kinderkinesist: kinderkinesitherapie Antwerpen - kinderkinesitherapie Gent - kinderkinesitherapie Leuven - kinderkinesitherapie Mechelen - kinderkinesitherapie Brugge - kinderkinesitherapie Aalst - kinderkinesitherapie Brussel of kinderkinesitherapie Kortrijk.