Terug naar boven

Vragen van bezoekers

De term die je zocht komt niet (in deze vorm) voor in onze veelgestelde vragen. Probeer het even met minder woorden of met een synoniem.

Vind je je vraag niet terug, neem dan gerust contact met ons op.

Hoe een geschikte kinesist vinden?
Hoe vind ik een geschikte kinesist?
 • Je kan op verschillende manieren een geschikte kinesist zoeken: In de zoekbalk kan je eenvoudig zoeken op gemeente, kinesitherapievorm of klacht. Wil je ook filteren op doelgroep, sessietype, kinesitherapieplaats, bereikbaarheid of taal, dan kan je op 'Uitgebreid zoeken' klikken. Je kan dan ook zelf een zoekwoord ingeven, zoals bijvoorbeeld de naam van een kinesist die je opnieuw wenst te contacteren.
 • Vind hier tips over een goede kinesist vinden.
 • Of lees meer info over de verschillende kinesitherapievormen.
Hoe kies ik een kinesist uit de lijst?
 • Bij het kiezen van een geschikte kinesist is het raadzaam om de persoonlijke pagina van enkele verschillende kinesisten te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de kinesist werkt en je krijgt een ruimer idee van wie de kinesist is. Je kan je keuze laten afhangen van de kinesitherapievormen die de kinesist toepast, de gespecialiseerde opleiding die ze gevolgd hebben, de locatie enz.
 • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de kinesist een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kinesisten die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing te volgen. Voor of tijdens het eerste bezoek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de kinesist gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
 • Het is vooral belangrijk dat de behandeling en de omgang met je kinesist goed aanvoelen. Merk je niet het gewenste resultaat of voel je je niet goed bij je gekozen kinesist, kaart dit dan eerst even aan. Je bent altijd vrij om de behandeling bij hen stop te zetten en verder te gaan met een andere behandelaar.


Wat moet ik doen als ik geen kinesist in mijn buurt vind?
 • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een kinesist zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de kinesisten die het dichtst bij jou in de buurt werken.
 • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke kinesitherapievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer kinesisten te zien.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een kinesist te zoeken?
 • Nee, enkel kinesisten die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Maak een eerste afspraak
Hoe maak ik een afspraak?
 • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke kinesist een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info'. Zo krijgt de kinesist jouw bericht.
 • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen bij een eerste afspraak?
 • Het overgrote deel van kinesisten zal vanaf de eerste afspraak aanrekenen. Heb je vragen over een eventuele behandeling of over de methodes die de kinesist hanteert, en hangt het al dan niet in behandeling gaan bij deze kinesist af van de antwoorden op die vragen, dan informeer je best even voor je een eerst afspraak vastlegt.
 • Tijdens een eerste afspraak gebeurt vaak een anamnese. Je gaat dan met je kinesist in gesprek over de klachten die je ervaart en hoe zij jou kunnen helpen bij het verlichten van die klachten. Wegens de anamnese kan die eerste afspraak ook iets langer duren en word je mogelijk iets meer aangerekend.
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
 • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent, maar het is raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte kinesist. Dit zal het verloop van de behandeling vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Het kineverloop
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
 • De totale duur van je behandeling is moeilijk op voorhand te bepalen. Je dient rekening te houden met de ernst van je klacht, hoe vaak je kan langsgaan bij je kinesist, de gekozen behandelingsvorm etc. Iedere behandeling is uniek. Ga in gesprek met je gekozen kinesist voor meer informatie.
Hoe lang duurt een sessie?
 • Dit is afhankelijk van de kinesitherapievorm en de kinesist. Je vraagt dit best aan de kinesist als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 30 min tot 45 min.
Hoeveel kost een sessie?
 • De kostprijs van een sessie is afhankelijk van het statuut van je gekozen kinesist: is hij/zij geconventioneerd of niet? Je vindt de prijzen van geconventioneerde kinesisten terug op onze pagina over Terugbetaling kinesitherapie. Is jouw kinesist niet geconventioneerd, dan kan je hen best even vragen naar hun huidige tarieven.
Heb ik recht op een terugbetaling?

Een gedeeltelijk terugbetaling van kinesitherapie wordt door je ziekenfonds voorzien indien de consultaties uitgevoerd worden op basis van een voorschrift.

Het aantal terugbetaalde sessies is afhankelijk van de ernst van je klacht: heb je last van een 'gewone' klacht zoals nekpijn of rugpijn, dan heb je recht op een beperkter aantal terugbetalingen (+/- 18 sessies) dan wanneer er sprake is van een functionele beperking of een chronische aandoening (60 tot een onbeperkt aantal sessies). Het aantal per dag is, met uitzondering van een aantal situaties, beperkt tot één sessie.

Verschillende ziekenfondsen voorzien enkel een terugbetaling indien je kinesitherapeut geconventioneerd is. Vraag dus zeker op voorhand na bij je kinesist welk statuut hij of zij hanteert, en vraag ook even na bij je ziekenfonds in welke mate zij terugbetaling voorzien. Zo vermijd je onaangename financiële verrassingen.

Onze partners