Terug naar boven

Vragen van bezoekers

1. Praktijk aanmelden / inloggen
Hoeveel sessies heb ik nodig voor ik van mijn klacht af ben?
 • Dit is op voorhand moeilijk te bepalen. Het hangt af van de klacht, de ernst, de intensiteit van de sessies, je eigen behoeften, je budget,… . Je kan dit bespreken tijdens het intakegesprek.
Hoe vind ik een geschikte kinesist?
 • Je kan op verschillende manieren een geschikte kinesist zoeken: In de zoekbalk kan je zoeken op gemeente, kinesitherapievorm, klacht, doelgroep, sessietype, kinesitherapieplaats, bereikbaarheid of taal. Je kan ook zelf een zoekwoord ingeven.
 • Vind hier tips over een goede kinesist vinden.
 • Of lees meer info over de verschillende kinesitherapievormen.
Hoe kies ik een kinesist uit de lijst?
 • Bij het kiezen van een geschikte kinesist is het raadzaam om de persoonlijke pagina van verschillende kinesisten te bekijken en zowel de praktische informatie als de persoonlijke tekst te lezen. Hier vind je uitgebreide informatie over hoe de kinesist werkt en je krijgt een ruimer idee van wie de kinesist is. Je kan je keuze laten afhangen van de kinesitherapievormen die de kinesist toepast, de specialisatie die hij gevolgd heeft, de opleiding, de locatie enz.
 • Afhankelijk van je hulpvraag kan je nakijken of de kinesist een daarvoor erkende opleiding genoten heeft en of hij /zij is aangesloten bij een beroepsvereniging. Kinesisten die aangesloten zijn bij een beroepsvereniging verbinden zich ertoe om geregeld bijscholing en supervisie te volgen. Voor of tijdens het eerste gesprek kun je gerust vragen naar de opleidingen die de kinesist gevolgd heeft ivm jouw hulpvraag of klacht.
 • Laat je, naast deze informatie, ook leiden door je gevoel! Als de persoonlijke pagina van een kinesist je aanspreekt, kan je steeds een afspraak maken voor een kennismakingsgesprek. Dit gesprek dient om te bekijken of de kinesist iets voor jou kan betekenen, maar ook om te voelen of het klikt. Voor een succesvolle begeleiding is het heel belangrijk dat je je goed voelt bij de kinesist. Luister dus naar je gevoel en kies een andere kinesist als je merkt dat het niet klikt. Je kan dit ook bespreken met de kinesist.


Wat moet ik doen als ik geen kinesist in mijn buurt vind?
 • Je kan in de zoekbalk aanduiden binnen welke straal van je gemeente je een kinesist zoekt. Als je de straal vergroot, vind je de kinesisten die het dichtst bij jou in de buurt werken.
 • Het kan zijn dat je zoekactie te specifiek is, als je zoekt naar een specifieke kinesitherapievorm of klacht. Als je minder selecteert, krijg je meer kinesisten te zien.
Hoe maak ik een afspraak?
 • Je kan vanuit de persoonlijke pagina van elke kinesist een bericht verzenden door te klikken op ‘Maak een afspraak / vraag info'. Zo krijgt de kinesist jouw bericht.
 • Je kan ook telefonisch een afspraak maken.
Moet ik betalen voor een kennismakingsgesprek / intakegesprek?
Hoe lang duurt een sessie?
 • Dit is afhankelijk van de kinesitherapievorm en de kinesist. Je vraagt dit best aan de kinesist als je een afspraak maakt. Meestal duurt een sessie 1 uur tot 1u30.
Wanneer stopt de begeleiding? Kan ik zelf de begeleiding stopzetten?
 • Als je zelf de keuze gemaakt hebt voor kinesitherapie, kan je altijd zelf de begeleiding stoppen. Dit kan zijn omdat je voelt dat jouw doelen bereikt zijn of omdat je andere prioriteiten hebt. Ook de kinesist kan voorstellen om af te bouwen wanneer hij ziet dat je minder kinesitherapie nodig hebt. Ook als je het gevoel hebt dat het niet klikt tussen jou en de kinesist of zijn kinesitherapievorm kan je zelf de begeleiding stoppen. Het is steeds raadzaam dit te melden aan de kinesist en hier open over te zijn.
Hoeveel kost een sessie?
 • Dit is verschillend per kinesist. De praktische informatie staat onderaan op de persoonlijke pagina van de kinesist. Je kan dit ook steeds vragen als je een afspraak maakt.
Kan ik een afspraak maken voor een familielid, partner, collega, vriend of vriendin?
 • Het is mogelijk om een afspraak te maken voor personen die je kent. Toch is het raadzaam om deze persoon te betrekken in het zoeken naar een geschikte kinesist. Dit zal het verloop van de behandeling vergemakkelijken en de kwaliteit ervan verhogen.
Moet ik mij inschrijven of inloggen om een kinesist te zoeken?
 • Nee, enkel kinesisten die zich willen vermelden op de site dienen zich in te schrijven en in te loggen.
Heb ik recht op een terugbetaling?

Een gedeeltelijk terugbetaling van kinesitherapie wordt door je ziekenfonds voorzien indien de consultaties uitgevoerd worden op basis van een voorschrift.

Het aantal terugbetaalde sessies is afhankelijk van de ernst van je klacht: heb je last van een 'gewone' klacht zoals nekpijn of rugpijn, dan heb je recht op een beperkter aantal terugbetalingen (+/- 18 sessies) dan wanneer er sprake is van een functionele beperking of een chronische aandoening (60 tot een onbeperkt aantal sessies). Het aantal per dag is, met uitzondering van een aantal situaties, beperkt tot één sessie.

Verschillende ziekenfondsen voorzien enkel een terugbetaling indien je kinesitherapeut geconventioneerd is. Vraag dus zeker op voorhand na bij je kinesist welk statuut hij of zij hanteert, en vraag ook even na bij je ziekenfonds in welke mate zij terugbetaling voorzien. Zo vermijd je onaangename financiële verrassingen.