Terug naar boven

Wat is rugrevalidatie

Heb je last van rugklachten? Of wil je ergere rugproblemen voorkomen? Rugrevalidatie is voor iedereen die pijn ter hoogte van de wervelkolom ervaart. Dankzij een persoonlijk behandelplan bij de kinesitherapeut kan jouw rugpijn worden verminderd.

Vind meteen een kinesist voor rugrevalidatie

Of lees meer over:
Wat is rugrevalidatie?
Revalidatie rugklachten
Hoe verloopt rugrevalidatie?
Tarieven en terugbetaling

Wat is rugrevalidatie?

Rugrevalidatie is voor iedereen die last van rugklachten heeft of die in het verleden rugklachten heeft gehad. Dankzij revalidatie kunnen de huidige rugproblemen aangepakt worden en kunnen ergere klachten voorkomen worden.

Veel mensen met rugpijn hebben de neiging om minder te bewegen. Op die manier hopen ze pijn te vermijden, maar helaas heeft dit net een omgekeerd effect. De conditie verslechtert en de rugpijn blijft. Tijdens rugrevalidatie krijg je specifieke oefeningen voorgeschoteld die de rugpijn verminderen.

Om rugrevalidatie te kunnen volgen, heb je een doktersvoorschrift nodig. De behandeling zelf is steeds volledig op jouw maat en je kan zelf kiezen bij welke kinesist je langsgaat.

Vind meteen een kinesitherapeut voor rugrevalidatie bij jou in de buurt.

Revalidatie rugklachten

Met welke rugklachten kan je bij een kinesist voor rugrevalidatie terecht?

  • Je ervaart chronische pijn ter hoogte van de wervelkolom
  • Je ervaart hinder tijdens het werken
  • Je wil de conditie van je rug opnieuw opbouwen
  • Je wil het risico op herval van rugklachten verkleinen
  • Je moet herstellen van een rugoperatie

Hoe verloopt rugrevalidatie?

Rugrevalidatie bestaat uit verschillende onderdelen. Zo word je enerzijds voorzien van gepaste informatie en tips en krijg je anderzijds actieve oefeningen om je rugspieren te versterken.

Informatie en tips rond rugklachten

Elke klacht en elke rugaandoening is anders. Tijdens rugrevalidatie krijg je informatie op maat over jouw persoonlijke situatie waardoor je meer inzicht verwerft in je rugklacht. Daarnaast krijg je praktische tips aangereikt die je helpen om je dagelijkse activiteiten uit te voeren.

Rug oefeningen

Daarnaast wordt er tijdens rugrevalidatie gefocust op oefentherapie. Op basis van een uitgebreid vraaggesprek en klinisch onderzoek wordt een behandelplan opgesteld. Er kan bijvoorbeeld gestart worden met een reeks basisoefeningen om de doorbloeding van de wervelkolom te verbeteren of om bepaalde spiergroepen aan het werk te zetten. Na verschillende testen wordt een individueel oefenprogramma voor jou opgesteld. Hierbij kunnen verschillende toestellen aan bod komen zoals de loopband, hometrainer, crosstrainer, enz. Ook grondoefeningen worden aangeleerd. Deze worden uitgebreid naar functionele bewegingen die je ook thuis zelfstandig kan verderzetten.

Psychologische begeleiding

Tijdens de testen wordt ook de pijnbeleving en de weerslag daarvan op het dagelijks functioneren bekeken. Soms leidt chronische pijn tot demotivatie waardoor het herstel belemmerd wordt. Een doorverwijzing naar een psycholoog kan helpen om deze vicieuze cirkel te doorbreken.

Tarieven en terugbetaling

Verschillende ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van revalidatie. Neem voor meer informatie en de juiste tarieven contact op met je kinesitherapeut of mutualiteit.