Terug naar boven

Frozen shoulder: Kinesitherapie en behandeling van een frozen shoulder

Kan je je schouder moeilijk bewegen? Denk je dat je te maken hebt met een frozen shoulder? Kinesitherapie kan uitkomst bieden! Een kinesist helpt je via specifieke kinesitherapie oefeningen om de verminderde beweeglijkheid van je schoudergewricht tegen te gaan, en het herstel te bevorderen.

Vind meteen een kinesist voor frozen shoulder

Of lees meer over:
Wat is een frozen shoulder?
De fases van een frozen shoulder
Symptomen frozen shoulder
Kinesitherapie bij frozen shoulder
Tarieven en terugbetaling

Wat is een frozen shoulder?

Frozen shoulder betekent letterlijk een ‘bevroren schouder’. Deze aandoening van het schoudergewricht ontwikkelt zich geleidelijk aan. Het schoudergewricht gaat pijnlijker en stijver aanvoelen waardoor je je schouder en arm steeds moeilijker kan bewegen.

Het is niet altijd duidelijk hoe een frozen shoulder ontstaat. Er bestaan twee vormen van frozen shoulder. Bij de primaire vorm ontstaan de pijn en bewegingsbeperkingen zonder een duidelijke reden. Bij de secundaire vorm ligt een onderliggende ontsteking van de schouderpezen, een operatie of trauma aan de oorzaak van de frozen shoulder.

Kinesitherapie kan verlichting bieden bij de pijn en kan de bewegingsbeperking via oefeningen zoveel mogelijk tegengaan. Vind meteen een kinesist voor frozen shoulder bij jou in de buurt.

Frozen shoulder fases

Een frozen shoulder verloopt in verschillende stadia die in totaal ongeveer 2 jaar kunnen duren.

Fase 1: de bevriezende fase

De eerste fase van een frozen shoulder duurt ongeveer één tot vier maanden. Dit is de fase waarbij je last hebt van pijn in je schoudergewricht en je je schouder moeilijk kan bewegen.

Typisch voor deze fase is de toenemende pijn ’s nachts, pijn bij bewegingen in de hoogte en achter de rug en tegelijkertijd pijn bij bruuske bewegingen in de laagte. Tijdens deze fase is de ontsteking het ergst en zal je het meeste pijn ondervinden.

Fase 2: de bevroren fase

Tijdens de tweede fase voel je de pijn langzaamaan verminderen. De beweeglijkheid van je schouder begint daarentegen net af te nemen. Je kan je hand achter je rug niet meer tot je schouderbladen brengen en merkt dat je in de hoogte minder reikwijdte hebt.

Fase 3: de uitdovende fase

In de derde en laatste fase treedt er geleidelijk aan ook verbetering op in de beweeglijkheid van het schoudergewricht. Je kan je schouder terug beter bewegen. Al kan er nog steeds sprake zijn van bewegingsbeperking.

Na de derde fase kan je merken dat je frozen shoulder terug genezen is. Al kan er ook nog altijd sprake zijn van een kleine bewegingsbeperking. Een kinesist zal daarom proberen het herstel te stimuleren en de pijn te verlichten, zodat de impact van de frozen shoulder op je dagelijkse leven zo beperkt mogelijk blijft.

Symptomen frozen shoulder

Een frozen shoulder bestaat uit twee belangrijke symptomen:

Pijnlijke schouder

De pijn in je schoudergewricht wordt stilaan erger. In het begin ervaar je de pijn vooral ’s nachts of bij specifieke bewegingen zoals je autogordel nemen of het wassen van je haar. Daarna kunnen ook kleinere bewegingen pijn beginnen doen, tot je schoudergewricht zelfs pijn doet zonder te bewegen. Dit is meestal de eerste, en meest pijnlijke, fase van een frozen shoulder.

Verminderde beweeglijkheid

Langzaam maar zeker zal je schoudergewricht bevriezen, tot je je arm helemaal niet meer kan bewegen. Door de ontstekingspijn ben je namelijk geneigd om je schouder zo weinig mogelijk te beweging, waardoor het gewrichtskapel minder elastisch wordt en na een tijdje vergroeit met de subscapulaire pees in het schoudergewricht. Dit vindt meestal plaats in de tweede fase van de frozen shoulder.

Kinesitherapie bij frozen shoulder

Kinesitherapie kan heel nuttig zijn bij het behandelen van een frozen shoulder. Zeker in de bevriezende fase is het belangrijk om je schouder toch te blijven bewegen, zonder hem natuurlijk te forceren!

Dankzij oefentherapie kan de beweeglijkheid van je schoudergewricht terug verbeteren. Kinesitherapie wordt pas aangeraden in de tweede fase van de frozen shoulder, wanneer de ontstekingspijn stilaan begint af te nemen en de verminderde beweeglijkheid net toeneemt. Door middel van specifieke oefeningen en rekoefeningen wordt je schouder terug soepel gemaakt.

De kinesist kan je schouder ook voorzichtig masseren waardoor de spieren rondom je pijnlijke schouder ontspannen. De oefeningen die je bij je kinesist aanleert, kan je ook zelfstandig thuis verderzetten.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel kinesitherapie bij een frozen shoulder kost, hangt onder andere af van de ernst van de klacht en het benodigde aantal sessies. Voor één kinesessie betaal je gemiddeld ongeveer €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.

Een frozen shoulder behoort tot de acute functionele pathologieën. De meeste ziekenfondsen voorzien hiervoor een gedeeltelijke terugbetaling tot 60 kinesessies per jaar (365 dagen vanaf de datum van de eerste kinesessie). Neem hiervoor contact op met je mutualiteit, of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.