Terug naar boven

Terugbetaling ziekenfondsen

Om patiënten te beschermen tegen financiële verrassingen maken ziekenfondsen afspraken met hulpverleners over de tarieven. De hulpverleners die akkoord gaan, zijn geconventioneerd en volgen deze vastgelegde tarieven. De tarieven van niet-geconventioneerde kinesisten liggen niet vast, maar liggen veelal niet veel hoger. Even vooraf informeren is de boodschap.

Tarieven kinesisten 2019

Voor een kinesitherapiesessie betaal je bij geconventioneerde kinesisten een vast bedrag per sessie. Heb je last van een courante aandoening, zoals bijvoorbeeld lage rugpijn of een tenniselleboog, dan betaal je het basistarief van €22,26 per sessie. Vaak hoort hier wel nog een extra toeslag bij van 2,74 euro.

In sommige gevallen wordt een ietwat ruimer tarief gerekend. Bijvoorbeeld voor kinesitherapie bij de patiënt thuis, in het ziekenhuis of bij een niet-courante aandoening. Neem voor het exacte tarief contact op met je kinesist.

Als je start met kinesitherapie voor een courante aandoening, opent je kinesist een opnamedossier. Daarvoor mag de kinesist €6 aanrekenen. Dit bedrag wordt ook terugbetaald door je ziekenfonds.

Terugbetaling kinesitherapie

Bij kinesitherapie ontvang je een terugbetaling door je ziekenfonds. Het voorschrift en de maximale verstrekkingen kunnen verschillen per aandoening. Vraag ernaar bij je kinesist of mutualiteit.

Goed om te weten: alle kinesisten op Vind-een-Kinesist.be zijn door de ziekenfondsen erkend en komen in aanmerking voor een terugbetaling.

Voorwaarden voor terugbetaling

  • Je behandeling werd voorgeschreven door een arts
  • Je behandeling start binnen de 2 maanden na het voorschrijven door je arts, of voor het verstrijken van de termijn die door de dokter uitdrukkelijk is vermeld
  • Er wordt 1 behandeling per dag terugbetaald, behalve in uitzonderlijke situaties

Terugbetalingstarieven

Voor een kinesitherapie sessie van 30 minuten bij de kinesist: heb je het standaardtarief van €22,26 betaald? Dan betaalt je ziekenfonds €16,37 terug. Zelf betaal je dus maar €5,89 per consult.

Meestal heb je recht op max. 18 verstrekkingen per kalenderjaar per aandoening.

Sommige personen met een laag inkomen hebben recht op een verhoogde tegemoetkoming en krijgen meer terugbetaald. Bij niet-courante aandoeningen kan het terugbetalingstarief en het aantal verstrekkingen hoger of lager liggen. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.

Wat zijn courante aandoeningen?

Courante aandoeningen zijn ‘gewone aandoeningen’ die door een kinesist behandeld worden. Bijvoorbeeld:

  • Geblokkeerde hals
  • Verstuikte pols
  • Rugpijn
  • Tenniselleboog
  • Sportblessure

Bij de meeste kinesitherapeuten kan je terecht voor alle klachten. Heb je een specifieke vraag of klacht? Via onze zoekfunctie vind je ook een gespecialiseerde kinesist!