Terug naar boven

Terugbetaling ziekenfondsen

Om patiënten te beschermen tegen financiële verrassingen maken ziekenfondsen afspraken met hulpverleners over de tarieven. De hulpverleners die akkoord gaan, zijn geconventioneerd en volgen deze vastgelegde tarieven. De tarieven van niet-geconventioneerde kinesisten liggen niet vast, maar liggen veelal niet veel hoger. Even vooraf informeren is de boodschap.

Tarieven kinesisten 2024

Voor een kinesitherapiesessie betaal je bij geconventioneerde kinesitherapeuten een vast bedrag per sessie. De nieuwe bedragen voor een behandeling bij de kinesitherapeut wijzigden op 1 januari 2024.

Is je kinesist geconventioneerd, dan betaal je vanaf nu 30 euro per sessie (vanaf sessie 1 tot sessie 18). Je eigen bijdrage (het remgeld) bedraagt dan 6,25 euro. Bij verhoogde tegemoetkoming is dat slechts 2,50 euro.

In sommige gevallen wordt een ietwat ruimer tarief gerekend. Bijvoorbeeld voor kinesitherapie bij de patiënt thuis, in het ziekenhuis of bij een niet-courante aandoening. Neem voor het exacte tarief contact op met je kinesist.

Als je start met kinesitherapie voor een courante aandoening, opent je kinesist een opnamedossier. Daarvoor mag de kinesist 7 euro aanrekenen. Dit bedrag wordt ook terugbetaald door je ziekenfonds.

Een gedeconventioneerd kinesitherapeut bepaalt zelf zijn of haar tarieven. Je kan de conventioneringsstatus van een kinesist steeds navragen bij de kinesist zelf, of je kan het controleren via de website van het RIZIV. Jouw eigen aandeel ligt dan hoger, want je neemt de meerkost ook voor je rekening.

Kinesisten kunnen kiezen voor deconventionering wanneer ze niet akkoord gaan met het vooropgestelde conventietarief, bv. als dat tarief onvoldoende blijkt om de het runnen van de praktijk te bekostigen.

Terugbetaling kinesitherapie

Bij kinesitherapie ontvang je een terugbetaling door je ziekenfonds. Het voorschrift en de maximale verstrekkingen kunnen verschillen per aandoening. Vraag ernaar bij je arts, kinesist of mutualiteit.

Goed om te weten: alle kinesisten op Vind-een-Kinesist.be zijn erkend en komen in aanmerking voor een terugbetaling.

Voorwaarden voor terugbetaling

  • Je behandeling werd voorgeschreven door een arts
  • Je behandeling start binnen de 2 maanden na het voorschrijven door je arts, of voor het verstrijken van de termijn die door de dokter uitdrukkelijk is vermeld
  • Er wordt 1 behandeling per dag terugbetaald, behalve in uitzonderlijke situaties

Terugbetalingstarieven

Voor een kinesitherapie sessie van 30 minuten bij de kinesist: heb je het standaardtarief van €30 betaald? Dan betaalt je ziekenfonds €23,75 terug. Zelf betaal je dus maar €6,25 per consult. Heb je recht op een verhoogde tegemoetkoming? Dan betaalt je ziekenfonds €27,50 terug en betaal je zelf slechts €2,50 per consult.

In het verleden was er een verschil in tarief tussen de eerst 9 sessies en de volgende 9 sessies. Deze regeling wordt niet meer toegepast.

Meestal heb je recht op max. 18 verstrekkingen per kalenderjaar per aandoening, maar ook dit aantal kan opgetrokken worden afhankelijk van je aandoening en op aansturen van je arts of op advies van je kinesist.

Bij niet-courante aandoeningen kan het terugbetalingstarief en het aantal verstrekkingen hoger of lager liggen. Neem hiervoor contact op met je ziekenfonds.

Wat zijn courante aandoeningen?

Courante aandoeningen zijn ‘gewone aandoeningen’ die door een kinesist behandeld worden. Bijvoorbeeld:

  • Geblokkeerde hals
  • Verstuikte pols
  • Rugpijn
  • Tenniselleboog
  • Sportblessure

Bij de meeste kinesitherapeuten kan je terecht voor alle klachten. Heb je een specifieke vraag of klacht? Via onze zoekfunctie vind je ook een gespecialiseerde kinesist!

Onze partners