Spierkrampen: Kinesitherapie en behandeling bij spierkrampen
Hoewel een spierkramp vrij onschuldig is, kan deze toch heel pijnlijk aanvoelen. Heb je vaak last van spierkramp in je bovenbeen, rug, voet, tenen…? Of spierkrampen tijdens je zwangerschap? Dan kan kinesitherapie helpen. Zo voorkom je zoveel mogelijk onaangename spierkrampen in de toekomst!
Vind meteen een kinesist voor spierkrampen
Of lees meer over:
Wat is een spierkramp?
Spierkrampen oorzaken
Hoe spierkrampen voorkomen?
Spierkrampen behandeling
Tarieven en terugbetaling
Wat is een spierkramp?
Een spierkramp is een symptoom waarbij alle vezels in een spier tegelijk bewegen, met een onaangenaam gevoel tot gevolg.
Meestal ligt een plaatselijk zuurstoftekort aan de basis van het plots hevig samentrekken van je spiervezels. Deze stekende pijn gaat gepaard met het gevoel dat je de kramp niet kan controleren.
Bijna iedereen heeft er weleens mee te maken. Een spierkramp kan opduiken na intensief te sporten maar kan je evengoed onverwacht overvallen in je slaap. Het is een onwillekeurige beweging die meestal onschuldig is maar wel heel pijnlijk kan zijn. Tijdens de kramp kan je deze spieren niet gebruiken en kort na de kramp kunnen de spieren samentrekken.
Heb je hier vaak last van? Dan ben je ongetwijfeld geholpen met kinesitherapie voor spierkrampen.
Spierkrampen oorzaken
Een spierkramp kan verschillende oorzaken hebben. Enkele van de meest voorkomende oorzaken van spierkrampen zijn:
Onvoldoende vochtinname
Heb je te weinig gedronken? Dan kan het zijn dat een verstoorde vochtbalans aan de basis ligt van jouw spierkramp. Probeer elke dag 2 liter water te drinken, zeker als je gesport hebt. Je spieren hebben namelijk voldoende water nodig om goed te functioneren en te herstellen. Vermijd verder zoveel mogelijk vochtafdrijvers zoals koffie en alcohol.
Een magnesiumtekort
Ook te weinig magnesium kan de aanleiding zijn voor een spierkramp. Probeer meer groenten en noten te eten die rijk zijn aan magnesium zoals bijvoorbeeld avocado’s, amandelen, gedroogde vijgen, zonnebloempitten, enz. Een huisarts kan via een eenvoudige bloedafname kijken of je last hebt van een magnesiumtekort en je indien nodig een supplement voorschrijven.
Een verkeerde lichaamshouding
Zit je tijdens het werken steeds in dezelfde houding? Of heb je tijdens het slapen verkeerd gelegen? Dan kan hierdoor een spierkramp ontstaan. Probeer dagelijks voldoende te bewegen. Dit kan al door enkele kleine aanpassingen in je dagelijkse levensstijl, zoals bijvoorbeeld de trap te nemen in plaats van de lift of te voet tot bij de bakker te gaan. Je zal zien dat dit al een verschil kan maken.
Verkeerd bewegen
Veel sporten is gezond, maar ook verkeerde lichaamsbeweging kan leiden tot spierkrampen. Laat je wanneer je begint met intensief te sporten bijvoorbeeld bijstaan door een sportcoach of kinesist. Zo weet je meteen hoe je op een gecontroleerde en ergonomisch verantwoorde manier kan bewegen, zonder je lichaam te overbelasten.
Een te hoge bloeddruk
Merk je dat je last hebt van stress of spanningen? Ook een hoge bloeddruk kan ervoor zorgen dat je spiervezels verkrampen. Probeer voldoende te ontspannen en laat af en toe je bloeddruk controleren.
Koude temperaturen
Regen, sneeuw, koude temperaturen,… Kleed je goed aan op frisse dagen om spierkrampen te voorkomen. Koude temperaturen kunnen namelijk zorgen voor spierkrampen. Heb je ’s nachts vaak last van koude voeten en word je tijdens het slapen soms wakker van een spierkramp? Dan kunnen warme sokken helpen!
Hoe spierkrampen voorkomen?
Enkele tips om spierkrampen zoveel mogelijk te voorkomen:
- Drink voldoende water tijdens de dag
- Sport niet harder dan wat je lichaam aankan
- Eet gezond met voldoende groene groenten
- Draag geen knellende kledij
- Zorg dat je voor en na het sporten voldoende stretcht
- Maak een korte wandeling voor je gaat slapen
- Masseer je spieren na het sporten
- Let op dat je tijdens het werken niet steeds in dezelfde houding zit
- Hou je lichaam warm tijdens koude dagen
- …
Spierkrampen behandeling
Heb je toch last gekregen van een spierkramp? Dan kan het helpen om je spieren te masseren, zo stimuleer je de doorbloeding. Ook een warme douche of kersenpitkussen kan dankzij de aangename warmte verlossing bieden.
Heb je vaak last van spierkrampen? Dan kan je baat hebben bij kinesitherapie. Op basis van een anamnese en screening stelt je kinesist een specifieke behandeling op jouw maat voor.
Tijdens de kinesessies kan de kinesitherapeut je spieren langzaam rekken. Dit gaat het samentrekken van de spiervezels, en dus ook de spierkrampen, tegen. Ook een massage of medical tape kan verlichting bieden.
Tarieven en terugbetaling
Hoeveel kinesitherapie bij spierkrampen kost, hangt onder andere af van het benodigde aantal sessies. Gemiddeld betaal je voor 1 kinesessie €25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op het persoonlijke profiel van je kinesist.
Om te starten met kinesitherapie heb je een doktersvoorschrift nodig. Daarna kies je natuurlijk zelf bij welke kinesist je langsgaat. De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie. Contacteer je ziekenfonds of lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie.
Vind meteen
Kinesist voor spierkramp in Brussel (Bruxelles) - Kinesist voor spierkramp in Antwerpen - Kinesist voor spierkramp in Gent - Kinesist voor spierkramp in Brugge - Kinesist voor spierkramp in Leuven - Kinesist voor spierkramp in Mechelen - Kinesist voor spierkramp in Aalst - Kinesist voor spierkramp in Kortrijk - Kinesist voor spierkramp in Hasselt - Kinesist voor spierkramp in jouw gemeente.