Terug naar boven

Wat is sportkinesitherapie

Heb je een sportblessure? Zoek je begeleiding op maat om je sportprestaties te verbeteren? Of wil je weten hoe je overbelasting voorkomt? Een sportkinesitherapeut is jouw deskundige!

Vind meteen een sportkinesist

Of lees meer over:
Wat is sportkinesitherapie?
Wat doet een sportkinesist?
Werkwijze sportkinesist
Een sportkinesist: voor wie?
Tarieven

Wat is sportkinesitherapie?

Sportkine is een specialisatie binnen de kinesitherapie die zich richt op recreatieve en professionele sporters. Enerzijds wordt er gefocust op het behandelen van sportblessures en anderzijds op het voorkomen ervan. En om je lichaam in top-conditie te krijgen afgesteld op jouw niveau!

Een sportkinesist begrijpt wat er tijdens het sporten gebeurt en weet perfect waarom en hoe je geblesseerd raakte. Bij het opstellen van een revalidatieplan wordt steeds naar jouw specifieke situatie en mogelijkheden gekeken. Zo word je tijdens je herstel altijd vakkundig begeleid.

Wil je jouw sportieve doelen zo snel mogelijk halen zonder jezelf daarbij voorbij te lopen? Ook dan kan je bij een sportkinesist terecht. Deskundige begeleiding van de sportkinesist kan letsels door overbelasting voorkomen en zorgt voor een trainingsplan op maat.

Wat doet een sportkinesist?

Een sportkinesist focust o.a. op:

Revalidatie

Heb je een specifieke sportblessure? Of een letsel aan je spieren, gewrichten of pezen? Een sportkinesist kan je uitstekend begeleiden tijdens het revalideren. Je kan zowel met acute blessures zoals spierscheuren, als met chronische blessures of peesontstekingen bij de sportkinesist terecht.

Opnieuw gaan sporten

Ben je na een blessure helemaal klaar om het sporten te hervatten? Dan laat je je best begeleiden door een sportkinesitherapeut. Samen onderzoeken jullie jouw mogelijkheden. Dankzij een persoonlijk trainingsplan sta je in een mum van tijd terug op het sportveld, zonder risico’s op overbelasting.

Verbeteren sportprestaties

Wil je graag groeien als sporter? Tijdens een personal training wordt gewerkt aan jouw houding, conditie, enz. Dankzij het individuele programma op jouw maat word je sterker, soepeler en sneller. Het resultaat? Structureel betere sportprestaties.

Sporttaping

Taping kan gebruikt worden bij verschillende problemen. Zo is er de klassieke niet-elastische tape die als doel heeft om bepaalde bewegingsmogelijkheden te beperken, bijv. ter bescherming van de lichaamsstructuren na een voetverstuiking.

Verder is er ook elastische tape die de spieren en gewrichten ondersteunt. De tape verlicht de pijn, ondersteunt de gewrichten en verbetert de spierfuncties.

Sportmassage

Je kan ook bij de kinesitherapeut terecht voor een stevige sportmassage. Via verschillende massagetechnieken wordt de spierconditie verbeterd en het spierherstel bevorderd. Een sportmassage zorgt daarnaast ook voor een betere doorbloeding zodat afvalstoffen uit de spieren afgevoerd worden.

Werkwijze sportkinesist

Bij een bezoek aan de sportkinesist vindt meestal eerst een onderzoek plaats waarbij je klachten en mogelijkheden aan het licht worden gebracht. Op basis daarvan wordt een persoonlijk behandelplan opgesteld. Samen met jou zoekt de sportkinesist naar de perfecte begeleiding.

De behandeling kan bestaan uit specifieke oefeningen, myofasciale therapie, revalidatie, blessurepreventie, voedingsadvies, enz. Steeds helemaal afgestemd op jou, zodat je optimaal ondersteund kan worden.

Een sportkinesist: voor wie?

Een sportkinesist is er voor jong en oud, van amateursporters tot professionele atleten. Ook wanneer je geen sporter bent maar je bijvoorbeeld je uithoudingsvermogen of conditie wil opkrikken, kan je bij een sportkinesitherapeut terecht.

Enkele veelvoorkomende klachten die tijdens sportkinesitherapie kunnen verholpen worden, zijn:

  • Spier- en gewrichtspijn
  • Peesontsteking
  • Blessures aan o.a. de meniscus en kruisbanden
  • Frozen shoulder
  • Tenniselleboog
  • Gescheurde spier

Vind via de zoekfunctie eenvoudig een sportkinesist voor jouw specifieke klacht.

Tarieven

Een kinesitherapiesessie van 30 minuten kost gemiddeld ongeveer € 22,26. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je sportkinesist.

Mutualiteiten voorzien een terugbetaling van kinesitherapie. Het aantal terugbetaalde sessies varieert naargelang je klachten, je recht op een verhoogde terugbetaling en of je kinesist geconventioneerd is of niet.

Vind meteen jouw sportkinesist: sportkinesitherapie Antwerpen - sportkinesitherapie Gent - sportkinesitherapie Leuven - sportkinesitherapie Mechelen - sportkinesitherapie Brugge - sportkinesitherapie Aalst - sportkinesitherapie Brussel of sportkinesitherapie Kortrijk.