Terug naar boven

De kinesist

Heb je behoefte aan ondersteuning tijdens je revalidatie? Ondervind je lage rugpijn? Of heb je last van spierpijn of je gewrichten? Dan ben je bij een kinesist aan het juiste adres. Via verschillende behandelingen en oefeningen vermindert een kinesitherapeut je pijn en leer je hoe je gelijkaardige problemen in de toekomst kan vermijden.

Vind meteen een kinesist

Of lees meer over:

Wat is een kinesist: betekenis
Wat doet een kinesist?
Wanneer naar de kinesist?
Een goede kinesist vinden
Soorten kinesisten
Tarieven en terugbetaling

Wat is een kinesist: betekenis

Een kinesist of kinesitherapeut helpt mensen die beperkt zijn geraakt in hun bewegen. Dit kan door de pijn te behandelen of je te ondersteunen in je revalidatie na een ongeval, operatie, ziekte, enz.

Door gebruik te maken van oefeningen en verschillende technieken leer je bij een kinesist opnieuw gezond bewegen. Kinesitherapie wordt hierbij ondersteund door een eigen wetenschappelijk domein binnen de medische wetenschappen.

Hierbij gaat het om bewegingstherapie in de breedste zin van het woord. Een kinesist kan door lichte bewegingen de toevoer van zuurstof naar je spieren verbeteren, je oefeningen aanleren om de lenigheid van je lichaam te verbeteren of de stevigheid te bevorderen, enz.

Een kinesist is voornamelijk gespecialiseerd in de voorkoming en genezingen van afwijkingen in het beendergestel en gewrichts- en spierpijnen. In Nederland spreekt men hierbij eerder over fysiotherapie en een fysiotherapeut.

Wat doet een kinesist?

Een kinesist behandelt mensen zodat ze hun lichaam terug beter kunnen gebruiken. Dit gebeurt via verschillende bewegingsoefeningen en technieken zoals massage, manuele therapie, shockwave therapie, lymfedrainage, rugschool, spieroefeningen, mobilisaties, enz. Deze behandelingen vinden meestal plaats in de praktijk van de kinesitherapeut maar kunnen indien je dit wil ook bij jou thuis doorgaan.

Het doel? Terug leren lopen, een arm vrij bewegen, de pijn verminderen, enz. Maar ook om je gewrichten beweeglijker te maken of je spiercapaciteit te herstellen kan je bij een kinesist terecht.

Verder geeft een kinesist je informatie en advies in verband met hygiëne, ondersteuning en een correcte lichaamshouding. Zo voorkom je dezelfde problemen in de toekomst. Indien dit nodig is, kan een kinesist ook je lichamelijke capaciteiten in kaart brengen.

Wanneer naar de kinesist?

Kinesitherapie is meestal op doktersvoorschrift, waarbij je wordt doorverwezen door een huisarts of medisch specialist. Bij deze klachten en problemen is een bezoek aan de kinesist aangewezen:

  • Voor revalidatie na een sportletsel, ongeval of operatie
  • Bij een knie- of heupprothese
  • Bij nekpijn en rugpijn
  • Bij gewrichtspijn
  • Bij neurologische aandoeningen zoals MS, Parkinson, enz.
  • Bij ouderdomskwalen zoals artrose, moeilijker stappen, enz.
  • Voor prenatale en postnatale begeleiding
  • Bij fibromyalgie en CVS

Een goede kinesist vinden

Vind eenvoudig een kinesist bij jou in de buurt op basis van je thema of klacht.

Jouw klacht

De meeste kinesisten zijn vertrouwd met uiteenlopende klachten. Toch is het zeker nuttig om enkele kinesisten met elkaar te vergelijken en te kiezen voor een specialist. Zo kan je met een sportblessure bij een sportkinesist terecht, of na je zwangerschap bij een postnatale kinesitherapeut.

Een kinesist die zich gespecialiseerd heeft in jouw specifieke klachten, zal je efficiënter kunnen begeleiden.

De behandelwijze

Niet alle kinesisten gaan noodzakelijk op dezelfde manier te werk. Ben je op zoek naar een specifieke kinesitherapievorm? Kijk op het profiel van je kinesist of hij werkt met massage, spieroefeningen, dry needling, triggerpoint therapie, elektrotherapie, rugschool, enz.

Hier kan je eenvoudig verschillende persoonlijke pagina’s van kinesisten vergelijken. Zo krijg je meteen meer informatie over de werkwijze, opleidingen en specialisaties.

Soorten kinesisten

Heb je last van lage rugpijn? Moet je revalideren? Wil je herstellen van je bevalling? Er bestaan verschillende soorten kinesisten met allemaal hun eigen specialisatie.

Naast een algemene kinesist voor alle bovengenoemde klachten, kan je ook bij onderstaande kinetherapeuten terecht. Zo vind je zeker een behandeling perfect afgestemd op jouw situatie en klachten.

Manuele kinetherapeut

Een manuele kinesist onderzoekt je klachten en behandelt bewegingsblokkades. Omdat manuele kinesitherapie het lichaam als één geheel ziet en gelooft dat alles met elkaar verbonden is, is deze kinesitherapievorm zeker bij problemen met de wervelkolom erg effectief.

De manuele kinesist maakt de blokkades in je lichaam opnieuw los en brengt zo je spieren terug met elkaar in balans. Hierdoor worden gelijkaardige klachten in de toekomst voorkomen.

Sportkinesist

Een sportkinesitherapeut is gespecialiseerd in het behandelen van klachten van professionele en amateursporters. Je kan voornamelijk met sportblessures, spierscheuren of problemen met de kruisbanden, meniscus en het kraakbeen bij de sportkinesist terecht.

Ook niet-sporters met gelijkaardige orthopedische klachten kunnen worden behandeld.

Prenatale kinesist

Een prenatale kinesitherapeut werkt met zwangere vrouwen. De behandeling bevat een drietal sessies waarbij wordt gefocust op een goede houding, spierversterkende oefeningen, ontspanningstechnieken, ademhalingsoefeningen. Ook meer informatie over de bevalling komt tijdens deze prenatale sessies aan bod.

Verder worden typische zwangerschapskwalen als bekkenbodemproblemen, lage rugpijn en bekkeninstabiliteit behandeld. Je kan vanaf 26 weken zwangerschap terecht bij een prenatale kinesitherapeut.

Postnatale kinesist

Vanaf ten vroegste 4 weken na de bevalling kan je terecht bij een postnatale kinesist. Hierbij focus je 9 tot 18 sessies lang op een betere lichaamshouding, het trainen van je buikspieren, het versterken van je bekkenbodemspieren en het algemeen verbeteren van je conditie.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel een behandeling bij een kinesist kost, is afhankelijk van jouw specifieke situatie en klacht. Gemiddeld kost een sessie 16 tot 30 euro. Het exacte tarief vind je op de persoonlijke pagina van de kinesist van jouw keuze.

Indien je een doktersvoorschrift hebt, wordt een deel van de kost terugbetaald door de mutualiteit.