Terug naar boven

Wat is triggerpoint therapie

Heb je last van nekpijn of lage rugpijn? Ervaar je tintelingen in je lichaam? Blijven sommige spieren pijn doen? Dan kan triggerpoint therapie een uitkomst bieden! Via manuele technieken pakt een kinesist jouw klachten aan!

Vind meteen een kinesist voor triggerpoint therapie

Of lees meer over:
Wat is triggerpoint therapie?
Klachten door triggerpoints
Werkwijze triggerpoint therapie
Voordelen triggerpoint therapie
Tarieven en vergoeding
Opleiding

Wat is triggerpoint therapie?

Heb je vaak last van hoofdpijn, nekpijn, schouderpijn of rugpijn? Terugkerende pijnklachten, stijfheid en krachtverlies kunnen worden veroorzaakt door triggerpoints. Dit zijn lokale verkrampingen in je spieren als gevolg van onvoldoende zuurstof of een gebrek aan een goede doorbloeding. Triggerpoints kunnen ontstaan door stress, overbelasting, een slechte houding of een verwonding. Ze kunnen in alle spieren van je lichaam voorkomen.

Triggerpoint therapie is een specialisatievorm binnen de kinesitherapie die de triggerpoints, of pijnlijke knopen in je spierweefsel, op een doeltreffende manier aanpakt. Elke spierknoop heeft een uniek uitstralingsgebied waardoor de triggerpoint in je schouder bijvoorbeeld kan zorgen voor pijn in je arm.

Door druk op de triggerpoints uit te oefenen zal de pijn worden verlicht en zullen je klachten langzaam maar zeker verdwijnen. Hiervoor kan gebruik worden gemaakt van verschillende behandelvormen zoals dry needling, een triggerpoint massage, enz.

Vind meteen een kinesist voor triggerpoint therapie.

Klachten door triggerpoints

Door het grote uitstralingsgebied van de verschillende triggerpoints kunnen spierknopen aan de basis liggen van veel verschillende, al dan niet vage, klachten. Enkele voorbeelden van klachten door triggerpoints zijn:

Vind snel en eenvoudig een triggerpoint kinesist voor jouw specifieke klacht.

Werkwijze

Voor de behandeling van de triggerpoints kan je kinesist verschillende therapievormen aanwenden.

Manuele druktechnieken

Door op de spierknopen te drukken komt er een betere doorbloeding tot stand. Hierdoor worden de afvalstoffen in je lichaam beter afgevoerd. Dit zorgt er ook voor dat de triggerpoints zelf zullen verminderen en uiteindelijk ook verdwijnen.

Dry needling

Bij dry needling gebruikt de kinesist heel fijne acupunctuurnaalden om je spierknopen aan te prikken. Hierdoor zal je triggerpoint zich kort aanspannen om nadien terug te kunnen ontspannen. Zo worden de verkrampte spierknopen in je lichaam doeltreffend aangepakt.

Massage

Een triggerpoint massage zorgt net als bij de manuele druktechnieken voor een afvoer van de afvalstoffen in je lichaam. Dankzij de betere doorbloeding in je spieren zullen de spierknopen zich kunnen herstellen.

Koelen en rekken

De kinesist kan je spier ook rekken waardoor de triggerpoint zich zal verplaatsen naar een beter doorbloede omgeving. Daar kunnen de afvalstoffen worden afgevoerd en kan het herstel worden gestart. Het rekken van de spier kan ook worden gecombineerd met koelen. Hierbij wordt eerst een koude spray op de spier met de triggerpoint gespoten. Dit wordt ook de spray-and-stretch techniek genoemd.

Houdingstherapie

De kinesist kan ook samen met jou werken aan een betere lichaamshouding. Via verschillende oefeningen leer je een correcte lichaamshouding aan waardoor de kans op triggerpoints in de toekomst aanzienlijk verkleint.

Op de persoonlijke pagina van je kinesist lees je meer over zijn of haar exacte werkwijze.

Voordelen triggerpoint therapie

Triggerpoint therapie heeft verschillende positieve effecten:

  • Het verminderen van pijn: door de verkrampte knopen in je spierweefsel aan te pakken zullen ook je pijnklachten langzaam maar zeker afnemen.
  • Een betere doorbloeding: triggerpoint therapie zorgt voor een betere afvoering van de afvalstoffen in je lichaam en zo dus ook voor het openmaken van je bloedvaten. Het resultaat is een betere doorbloeding doorheen je lichaam.
  • Hernieuwde energie: dankzij de betere doorbloeding en het verdwijnen van de spierknopen zal je je opnieuw energieker beginnen voelen.

Niks dan voordelen dus!

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel triggerpoint therapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesitherapiesessies. Gemiddeld betaal je voor een kinesessie van 30 minuten ongeveer € 25. Neem voor de exacte tarieven een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.

De meeste mutualiteiten voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van triggerpoint therapie door een kinesist. Contacteer hiervoor je ziekenfonds of lees meer over de voorwaarden voor terugbetaling van kinesitherapie.

Opleiding

Ben je een kinesist en wil je je graag bijscholen in de triggerpoint therapie? Neem een kijkje in ons aanbod met opleidingen, trainingen en workshops voor kinesisten.

Tijdens een opleiding triggerpoint therapie leer je meer over triggerpoint en ga je dieper in op de verschillende behandeltechnieken.