Terug naar boven

Wat is Bowen therapie

Heb je last van lage rugpijn? Ervaar je chronische vermoeidheid? Of heb je gewrichtsklachten? Dan kan kinesitherapie met Bowen therapie een oplossing bieden. Via zachte, manuele technieken pakt een kinesist je acute en chronische klachten aan.

Vind meteen een kinesist voor Bowen therapie

Of lees meer over:
Wat is Bowen therapie?
Behandeling klachten
Werkwijze Bowen therapie
Tarieven en terugbetaling

Wat is Bowen therapie?

Bowen therapie is een manuele behandelmethode binnen de kinesitherapie. De therapie dankt haar naam aan haar bedenker, de Australiër Tom Bowen. Het is een zachte, pijnloze techniek die de natuurlijke balans tussen je lichaam en geest herstelt. Bowen therapie ziet het lichaam als één geheel waardoor niet alleen je symptomen zelf worden behandeld, maar ook zorg wordt gedragen voor de rest van je lichaam.

Door kleine rolbewegingen met de duim en vingers te maken, activeert de kinesist het zelfherstellende vermogen van je lichaam. Tijdens de sessie wordt geen gebruikgemaakt van harde technieken, massageolie, diepe langdurige druk of elektrische apparaten. Het is een heel zachte techniek die toch een krachtig en langdurig effect heeft.

Bowen therapie kan perfect worden uitgevoerd over dunne kleding.

Behandeling klachten

Bowen therapie kan gebruikt worden bij verschillende fysieke klachten, waaronder:

Bowen therapie vermindert niet alleen je pijnklachten, maar verbetert je bloeddoorstroming en stofwisseling, verhoogt je weerstand en helpt je te ontspannen.

Bij acute klachten zoals lumbago of een verstuiking, kan Bowen therapie een snelle reactie van het lichaam uitlokken. Op voorwaarde dat je niet te lang wacht met het starten van de kinesessies.

Bij chronische klachten zoals astma moet je je lichaam de tijd gunnen om zich te herstellen. De klacht heeft zich namelijk ook langer in je lichaam kunnen inwerken. Er zullen dan ook meerdere kinesessies nodig zijn om je van je chronische klachten te verlossen.

Vind snel en eenvoudig een Bowen therapie kinesist bij jou in de buurt voor je specifieke klacht.

Werkwijze

Bowen therapie start meestal met een intakegesprek. Hier bespreek je samen met je kinesitherapeut je klachten, medische achtergrond, enz. Op basis daarvan stelt je kinesist je een persoonlijk behandelplan voor en geeft hij of zij je meer uitleg over het verloop van de behandeling en het benodigde aantal kinesessies.

De kinesitherapie sessie zelf bestaat uit enkele manuele handelingen waarbij de kinesist in een ontspannen sfeer zachte rolbewegingen over je spieren maakt. Daarna krijg je even een momentje om te rusten zodat je lichaam de mogelijkheid krijgt om te reageren op de Bowen therapie. Dit zorgt voor een optimaal effect en maakt de korte pauzes bijna net zo belangrijk als de handelingen zelf.

Een behandeling duurt ongeveer 30 à 45 minuten.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel Bowen therapie kost, hangt af van je specifieke klachten en het benodigde aantal kinesessies. Voor een kinesitherapiesessie van 30 minuten betaal je ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief van je kinesist een kijkje op zijn of haar persoonlijke pagina.

De meeste ziekenfondsen voorzien een gedeeltelijke terugbetaling van kinesitherapie met Bowen therapie. Lees hier meer over de terugbetalingsvoorwaarden voor kinesitherapie. Voor kinesitherapie heb je altijd een doktersvoorschrift nodig. Bij welke kinesist je nadien gaat, kies je uiteraard zelf.