Terug naar boven

Wat is NST

Heb je last van artrose of andere gewrichtsklachten? Heb je te kampen met chronische vermoeidheid? Of ervaar je nekpijn of rugklachten? Dan kan een NST kinesist je via verschillende manuele technieken van je acute en chronische pijnen verlossen.

Vind meteen een kinesist voor NST

Of lees meer over:
Wat is NST?
Werkwijze NST
NST: behandeling klachten
NST nazorg
Tarieven en terugbetaling

Wat is NST?

NST is de afkorting van Neurostructurele Integratie Therapie, een heel krachtige en doeltreffende techniek die wordt gebruikt bij verschillende structurele, biochemische en emotionele gezondheidsproblemen.

NST vertrekt vanuit de visie dat het lichaam een zichzelf regulerend systeem is. Via manuele technieken worden je wervelzuil, ledematen en schedel behandeld. Het doel? Acute en chronische pijnklachten verminderen en je lichaam zowel fysiek als emotioneel terug in evenwicht te brengen.

Neurostructurele Integratie Therapie of NST is een heel veilige behandelmethode die bij jong en oud kan gebruikt worden om verschillende fysieke klachten aan te pakken.

Werkwijze NST

Bij NST kinesitherapie wordt gebruikgemaakt van manuele technieken. De kinesist zal met zijn duimen of vingers korte, rollende bewegingen maken op plaatsen met zacht weefsel. Dit zijn meestal je spieren, ligamenten, zenuwen of pezen.

Door het lichaam op deze manier te prikkelen, treden enkele veranderingen op en wordt het zelfhelende vermogen van je eigen lichaam gestimuleerd.

Na enkele rolbewegingen wordt even een pauze ingelast om je lichaam de tijd te geven om de prikkels te verwerken. Doordat er tijdens de behandeling geen krachtige manipulaties worden gebruikt, is deze NST behandeling pijnloos en niet belastend voor je lichaam. Naast een verbetering van fysieke klachten, heeft NST ook een positief effect op mentale klachten.

Een kinesessie NST duurt ongeveer 20 à 30 minuten.

NST: behandeling klachten

Neurostructurele Integratie Therapie kan aangewend worden bij uiteenlopende klachten zoals:

Na 2 à 3 kinesessies NST is meestal al een verbetering van je klachten merkbaar. Vind snel en eenvoudig een NST kinesist voor jouw specifieke klacht.

NST nazorg

Heb je jouw NST behandeling achter de rug? Dan kunnen deze tips je helpen bij de nazorg:

  • Probeer niet langer dan 30 minuten stil te zitten. Liggen is geen probleem.
  • Probeer vaak te gaan wandelen, bij voorkeur elke dag minstens een kwartier.
  • Drink zoveel mogelijk water en probeer stimulerende middelen zoals koffie te vermijden.
  • Beweeg de eerste twee dagen voorzichtig, bijv. door geen zware objecten op te tillen.
  • Probeer een week lang andere therapievormen zoals massage, chiropractie of accupunctuur te vermijden.
  • Vermijd een week lang heet water (bijv. overdreven warm water tijdens het douchen of in bad) op de behandelde lichaamsdelen.

Na de NST behandeling kunnen bijwerkingen zoals rillingen, hoofdpijn of ledematenpijn optreden. Deze reacties zijn positief en betekenen dat het genezingsproces begonnen is. Heb je toch veel last? Neem dan zeker contact op met je kinesist. Hij of zij kan je hier uitstekend over adviseren.

Tarieven en terugbetaling

Hoeveel NST kinesitherapie kost, hangt af van de duur en het aantal benodigde kinesessies. Gemiddeld betaal je voor een behandeling van 20 à 30 minuten ongeveer € 25. Neem voor het exacte tarief een kijkje op de persoonlijke pagina van je kinesist.

De meeste kinesisten zijn geconventioneerd en volgen de tarieven van het RIZIV. In dat geval betaal je € 22,26 voor een kinesitherapiebehandeling.

Meestal voorziet je ziekenfonds ook een gedeeltelijke terugbetaling voor kinesitherapie. Lees hier meer over de exacte voorwaarden voor terugbetaling van kinesitherapie en de tarieven.