Terug naar boven

Wat is het verschil tussen kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie?

Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat veel verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle therapievormen focussen op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie ziet het lichaam als één geheel. Er wordt gezocht naar de oorzaak van je klachten aan de hand van de drie lichaamssystemen: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels), het visceraal systeem (organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het cranio--sacraal systeem (de schedel, de wervelkolom en het centraal zenuwstelsel).

Een osteopaat gebruikt in tegenstelling tot een kinesist of fysiotherapeut enkel handen en geen apparatuur tijdens de behandelingen. Osteopathie wordt deels terugbetaald door de mutualiteit.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. Een manuele therapeut gaat op zoek naar bewegingsstoornissen in het lichaam en heft de blokkades op zodat er terug evenwicht is tussen de spieren. Waar een osteopaat alle lichaamsstructuren behandelt, focust een manuele therapeut zich vooral op de gewrichten en de mechanische werking van het lichaam.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is het begeleiden en coördineren van je volledige revalidatieproces. In Nederland wordt met een fysiotherapeut een kinesist of kinesitherapeut bedoelt. De invulling van het beroep is nagenoeg hetzelfde, het verschil zit hem hierbij in de Vlaamse versus Nederlandse standaardtaal.

Wat is kinesitherapie?

Kinesitherapie focust zich vooral op revalidatie en een lokale behandeling van een bewegingsverstoring via spieren en gewrichten, zonder focus op de ruggenwervel of invloed van organen. Het doel van kinesitherapie is het verzachten van de pijn en je te helpen terug vrij te bewegen.

Voor een consultatie bij een kinesist heb je een doktersvoorschrift nodig. De kinesist zelf kan je vrij kiezen. Kinesitherapie wordt terugbetaald door de mutualiteit.


Elke therapievorm heeft zijn voordelen en specialisaties. Wat je klachten of persoonlijke voorkeuren ook zijn, hier vind je makkelijk een zorgverlener die bij jou past!

Vind een KinesistVind een OsteopaatVind een manueel therapeut

Onze partners