Terug naar boven

Wat is het verschil tussen kinesitherapie, osteopathie, manuele therapie en fysiotherapie?

Rond de begrippen osteopathie, manuele therapie, fysiotherapie en kinesitherapie bestaat soms wat verwarring. De therapievormen leunen dicht tegen elkaar aan en kunnen elkaar in sommige gevallen perfect aanvullen. Alle behandelingsvormen delen een focusw op je bewegingsapparaat en hebben als doel om je pijnklachten te verminderen. Toch zijn er enkele belangrijke verschillen.

Wat is osteopathie?

Osteopathie ziet het lichaam als één geheel. Er wordt gezocht naar de oorzaak van je klachten aan de hand van de drie lichaamssystemen: het pariëtaal systeem (botten, spieren, pezen, gewrichten en wervels), het visceraal systeem (organen, bloedvaten, lymfevaten en zenuwen) en het cranio--sacraal systeem (de schedel, de wervelkolom en het centraal zenuwstelsel).

Een osteopaat gebruikt in tegenstelling tot een kinesist of fysiotherapeut enkel handen en geen apparatuur tijdens de behandelingen. Osteopathie wordt deels terugbetaald door de mutualiteit.

Wat is manuele therapie?

Manuele therapie is een onderdeel van kinesitherapie. Een manuele therapeut gaat op zoek naar bewegingsstoornissen in het lichaam en heft de blokkades op zodat er terug evenwicht is tussen de spieren. Waar een osteopaat alle lichaamsstructuren behandelt, focust een manuele therapeut zich vooral op de gewrichten en de mechanische werking van het lichaam.

Wat is fysiotherapie?

Fysiotherapie is het begeleiden en coördineren van je volledige revalidatieproces. In Nederland wordt met een fysiotherapeut een kinesist of kinesitherapeut bedoelt. De invulling van het beroep is nagenoeg hetzelfde, het verschil zit hem hierbij in de Vlaamse versus Nederlandse standaardtaal.

Wat is kinesitherapie?

Het woord kinesitherapie kent zijn oorsprong in het Oud-Grieks en is een combinatie van twee termen: kinesis en therapeia. Respectievelijk betekenen deze woorden 'beweging' en 'zorg'. Kinesitherapie is dus de zorg voor je lichaam door middel van of met het oog op beweging.

Kinesitherapie focust zich op de oorzaak van je klachten en op de doelgerichte aanpak ervan. Doorgaans gebeurt dit aan de hand van de lokale behandeling van een bewegingsverstoring in je spieren en gewrichten, maar er wordt ook rekening gehouden met en er worden tips gegeven rond factoren zoals stress, levensstijl, slaap etc.

In tegenstelling tot de andere behandelingsvormen hierboven, is er geen specifieke focus op bv. de ruggengraat of de invloed van organen. Afhankelijk van de soort kinesitherapie wordt lokaal behandeld (voor bv. revalidatie) of kan er meer naar het lichaam in z'n geheel gekeken worden. De behandeling door de kinesist wordt ook vaak aangevuld met oefentherapie (spierversterking, balansoefeningen,...) om de probleemzone te versterken en zo je klachten op langere termijn te verlichten.

Het doel van kinesitherapie is uiteindelijk om jouw acute of chronische pijn te verzachten en je te helpen om opnieuw vrij te bewegen.

Voor een consultatie bij een kinesist heb je een doktersvoorschrift nodig. De kinesist zelf kan je vrij kiezen. Kinesitherapie wordt (gedeeltelijk) terugbetaald door de mutualiteit.


Elke therapievorm heeft zijn voordelen en specialisaties. Wat je klachten of persoonlijke voorkeuren ook zijn, hier vind je makkelijk een zorgverlener die bij jou past!

Vind een KinesistVind een OsteopaatVind een manueel therapeut

Onze partners